Veelgestelde vragen
Na het afscheid breekt vaak het moeilijkste moment aan. Ook dan staat Begrafenissen Filip De Smet voor u klaar.
We kunnen je in contact brengen met de juiste mensen die je helpen bij de emotionele verwerking en allerlei praktische regelingen.
​
Hierna vindt u een reeks antwoorden op veelgestelde vragen.
Wij staan ten alletijde voor u beschikaar om u en uw naasten doorheen deze moeilijke periode te loodsen.
Erfenis aanvaarden of verwerpen?
Je kan een erfenis zuiver aanvaarden, verwerpen of aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving.
Voor meer info, lees hier.
Verstandig schenken, hoe pak ik dat aan?
Schenken is fiscaal interessant, maar het heeft grote gevolgen voor jouw vermogen.
Niemand kan de toekomst voorspellen,
maar wat er met je vermogen gebeurt, dat beslis je zelf...
Voor meer info, lees hier.
Heeft het zin om 's nachts een overlijden te melden?
Wij zijn als uitvaartondernemer 24u op 24u beschikbaar, op alle dagen van het jaar. Hier zijn in principe geen uitzonderingen op en we zijn dus zeker ook 's nachts bereikbaar.
Wanneer de persoon thuis overleden is en de arts het overlijden heeft vastgesteld, bepaalt u als nabestaande zelf het tijdstip van de overbrenging. Niets hoeft snel te gebeuren en we volgen het tempo van de nabestaanden hierin.
Uiteraard is het goed dat we een seintje krijgen, zodat we met de familie van gedachten kunnen wisselen en de nodige voorzorgen nemen om alles goed te laten verlopen.
Indien de persoon 's nachts in een ziekenhuis overlijdt, zal het waarschijnlijk tot de dag erna duren vooraleer de nodige documenten zijn ingevuld door de arts in kwestie.
In dergelijke situaties kan er gewacht worden tot ’s morgens om een afspraak te maken met ons.
​
Moet ik begraven worden in de gemeente van mijn woonplaats?
Neen. U kan kiezen waar u begraven wordt. Veel gemeenten en steden vragen wel een toeslag voor niet-inwoners.
Mogelijkheden na crematie
Voor de asbestemming na een crematie zijn er verschillende mogelijkheden:
Uitstrooiing
De as kan uitgestrooid worden op de strooiweide van de begraafplaats. Dit is kosteloos op de begraafplaats van de woonplaats van de overledene.
Columbarium
De asurne kan bijgezet worden in een columbariumnis van de begraafplaats. De tarieven voor de concessies verschillen van gemeente tot gemeente.
Urnenveld of urnenkelder
Een urnenveld is een veld met graven voor urnen. Elk graf kan één of meerdere urnen bevatten. De urne van de overledene wordt in een urnenkelder bijgezet. Deze wordt afgesloten met een natuursteen of een betonnen plaat. Op deze plaat staat de naam van de overledene met de geboorte- en overlijdensdatum.
Uitstrooiing op zee
De as van een overledene kan in zee neergelaten worden in een in het water oplosbare urne . De wetgeving spreekt over de ‘aan het grondgebied van België grenzende territoriale zee’.
Elders uitstrooien, begraven of thuis bewaren
De as van de overledene kan, wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan
-
worden uitgestrooid op een andere plaats dan de begraafplaats;
-
worden begraven op een andere plaats dan de begraafplaats;
-
in een urne ter beschikking worden gesteld van de nabestaanden, om te worden bewaard op een andere plaats dan de begraafplaats.
Gedeelte van de as mee naar huis
Elk familielid van de eerste en tweede graad kan aanspraak maken op een symbolisch gedeelte van de as. In de prijs van een crematie zijn twee ashoudertjes inbegrepen.
Per bijkomend asbuisje wordt €5,00 administratiekosten aangerekend.
​
Ik heb een overlijdensakte nodig?
Na de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand, verkrijgt de aangever de uittreksels uit de overlijdensakte. In de meeste gevallen doen wij de aangifte voor u. U zal de uittreksels van ons krijgen de dag van de uitvaart met de bijhorende informatie.
Kan ik na mijn dood mijn organen doneren?
In België wordt in beginsel elke persoon die in het bevolkingsregister geregistreerd staat, automatisch beschouwd als orgaandonor na overlijden.
Enkel naaste familieleden hebben de mogelijkheid om zich tegen orgaantransplantatie te verzetten. U heeft ook zelf de optie om het afstaan van organen te weigeren, wat kan worden gedaan via een officieel formulier voor een verklaring inzake orgaandonatie.
Om er zeker van te zijn dat uw wil gerespecteerd wordt, kan ju een wilsverklaring laten registreren: de 'verklaring donatie menselijk lichaamsmateriaal'. Dit kan bij jouw huisarts, bij de gemeente, of via mijngezondheid.belgie.be
​
Op hoeveel dagen verlet heb ik recht?
-
Voor de echtgenoot of echtgenote, kinderen, vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder: drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
-
Voor een inwonende broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootouders, kleinkinderen: twee dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
-
Voor een niet-inwonende broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, grootouders, kleinkinderen, overgrootouders, achterkleinkinderen: de dag van de begrafenis.​
Wat is een voorafgaande wilsverklaring? Welke bestaan er?
Voorafgaande wilsverklaringen zijn documenten waarin je duidelijke richtlijnen geeft over een aspect van je levenseinde voor het geval er zich een situatie voordoet waarbij je niet meer in staat bent om je wensen uit te drukken.
Hoe schenk je fiscaalvriendelijk onroerend goed?
Wanneer je een onroerend goed schenkt, heb je niet te maken met een vast tarief. Hoe hoger de waarde van je onroerende schenking, hoe hoger het
belastingtarief. Voor een onroerende schenking
moetje altijd bij de notaris passeren.
Voor meer info, lees hier.